Βιογραφικά μελών

Μαρία Γεωργιάδου
Κλινική Εξαρτησιολόγος

2004-2009: Φοίτησα στο τμήμα ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανα την πρακτική μου άσκηση, στα εξωτερικά ιατρεία και στην Γ’ Ψυχιατρική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου εκπαιδεύτηκα στη χορήγηση ψυχοδιαγνωστικών τεστ σε παιδιά και ενήλικα άτομα, και στο συντονισμό ομάδων με άτομα που βρίσκονται σε βραχύβια νοσηλεία. Πήρα το πτυχίο μου και την άδεια άσκησης επαγγέλματος το 2009. 

2009-2011: Σύναψα εθελοντική Συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer (Αλτσχάιμερ) Βορείου Ελλάδος. Εκπαιδεύτηκα πάνω στην «Νευρομυϊκή Χαλάρωση και Νοερή Απεικόνιση» και συντόνισα για 1,5 χρόνο την αντίστοιχη ομάδα, δουλεύοντας με άτομα σε προανοϊκό και ανοϊκό στάδιο.

2012-2015: Φοίτησα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Κλινική, Κοινωνική Ψυχολογία των Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων». Στα πλαίσια της Πρακτικής του ΜΠΣ που κράτησε δύο έτη (2.500 ώρες), συνεργάστηκα με προγράμματα απεξάρτησης όπως το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και η Αργώ, άλλα και με δομές εκπαίδευσης και στήριξης του πληθυσμού ΑΜεΑ. Εκπαιδεύτηκα στο συντονισμό ομάδων ατόμων σε χρήση και στη συμβουλευτική γονέων, με προσωποκεντρική κατεύθυνση. Ήρθα σε επαφή με τη Φαρμακολογία, τις θεωρίες της Αντιψυχιατρικής άλλα και με την Οργανωσιακή ψυχολογία. Συμμετείχα σε πρώτες μεταφράσεις κειμένων στα ελληνικά, όπως αυτή του βιβλίου του Thomas Stephen Szasz,
Ceremonial Chemistry: The Ritual Persecution of Drugs (Η Ιεροτελεστία των ναρκωτικών).

2015-2018: Συμμετείχα στις προπαρασκευαστικές διαδικασίες της ομάδας του «Πρωτόλειου Ψ».

2018- : Ξεκίνησα να εργάζομαι θεραπευτικά στην Κοιν.Σ.Επ. Ψυχολογικής και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης «Πρωτόλειο Ψ».

2022-: Ξεκίνησα να εκπαιδεύομαι στην Ομοιοπαθητική θεραπεία, παρακολουθώντας το πρόγραμμα σπουδών της «Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Συνεργασίας».

 




Κατερίνα Καμπουρίδου

Είμαι ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια με άδεια άσκησης επαγγέλματος και δραστηριοποιούμαι στη Θεσσαλονίκη από το 2017. Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. το 2014 και του μεταπτυχιακού προγράμματος "Εφαρμοσμένη Κοινωνική Ψυχολογία" του Université Lyon 2 το 2015. Έχω ολοκληρώσει τετραετή εκπαίδευση στη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας, πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA). Έχω, επίσης, παρακολουθήσει το Ετήσιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στις Βασικές Αρχές για τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα του επιστημονικού φορέα «Orlando LGBT+» και το Ετήσιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Εισαγωγή στη Θεωρία και Κλινική Πρακτική της Σχεσιακής Ψυχανάλυσης" του Ελληνικού Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της IARPP.

Εργάζομαι ψυχοθεραπευτικά με ενήλικα και έφηβα άτομα, οικογένειες και άτομα σε συντροφικές σχέσεις στην Κοιν.Σ.Επ. «Πρωτόλειο Ψ - Ψυχολογική και Ψυχοκοινωνική Στήριξη» από την ίδρυσή της το 2018 και είμαι μέλος της ομάδας από το 2015. Στο παρελθόν, έχω δουλέψει ως συμβουλευτική ψυχολόγος σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και έχω εργαστεί με προσφυγικό πληθυσμό κυρίως με ασυνόδευτα ανήλικα άτομα, παιδιά και μητέρες. Η κλινική μου εμπειρία έχει αποκτηθεί σε επίπεδο πρακτικής άσκησης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Γ’ άξονας οξέων περιστατικών), στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης και σε άλλους ιδιωτικούς φορείς με πληθυσμό ευάλωτων ατόμων και ομάδων και κακοποιημένων γυναικών.

 




Νίνα Σταυρουλάκη

Είμαι ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια και μέλος από το 2015 στην ομάδα των ψυχολόγων με τις οποίες το 2018 ιδρύσαμε την Κοιν.Σ.Επ. Πρωτόλειο Ψ, όπου και εργάζομαι ως ψυχοθεραπεύτρια με ενήλικα άτομα. Σπούδασα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (ΠΜΣ Σχολικής Ψυχολογίας) στο Τμήμα Ψυχολογίας του και έχω εκπαιδευτεί στη Συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεία από το Ινστιτούτο Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας.

Η εμπειρία μου, εστιασμένη στα ενήλικα άτομα και τις οικογένειες, έχει αποκτηθεί μέσω της κλινικής εκπαίδευσής μου σε δημόσιες δομές για την ψυχική υγεία (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Γ. Ν. Βόλου «Αχιλλοπούλειο», Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ - πρόγραμμα «Κλινική εκπαίδευση στην Ψυχική Υγεία», Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης - εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εισαγωγή στο Συστημικό Μοντέλο και την Οικογενειακή Θεραπεία», Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών). Σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών εκπαιδεύτηκα στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του Γ.Ν. Γ. Παπανικολάου όπου εργάστηκα με παιδιά και γονείς. Έχω εργαστεί, επίσης, στο πεδίο ψυχοκοινωνικής στήριξης προσφυγικού πληθυσμού, καθώς και ως σχολική ψυχολόγος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό το διάστημα παρακολουθώ σεμινάρια ψυχαναλυτικής και ψυχοδυναμικής προσέγγισης που διοργανώνουν η Βορειοελλαδική Ψυχαναλυτική Εταιρεία και ο Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥΜΕΠΕ).

 



Μαρία Χαριζάνη

Η Μαρία Χαριζάνη είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., με τετραετή εκπαίδευση στη συστημική ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική στο Ινστιτούτο Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας. Έχει παρακολουθήσει δυο κύκλους σεμιναρίων (τριετή εκπαίδευση) σχετικά με την προσέγγιση του ανθρώπινου πόνου και της ψύχωσης πέρα από την ψυχιατρική αφήγηση και την εξωιδρυματική υποστήριξη ατόμων με εμπειρίες ψύχωσης.  Στο παρόν, εκπαιδεύεται στις Βασικές Αρχές για τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα του επιστημονικού φορέα «Orlando LGBT+».

Από το  2014, είναι μέλος της ομάδας του Πρωτόλειου Ψ - Ψυχολογική και Ψυχοκοινωνική Στήριξη. Εργάζεται ψυχοθεραπευτικά και συμβουλευτικά με ενήλικα άτομα, οικογένειες και ζευγάρια, παρέχει στήριξη και ενδυνάμωση σε ομάδες, συνοδεύει συμβουλευτικά άτομα με εμπειρίες ψύχωσης και τους κοντινούς τους ανθρώπους.  

 



Τζοβάννα Χρήστου

Στη Θεσσαλονίκη έρχομαι το 2006 για να σπουδάσω στο τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στις σπουδές μου, ακολουθώ την κοινωνική/κλινική προσέγγιση και λαμβάνω το πτυχίο και την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος της ψυχολογου. Το 2013 έρχομαι για πρώτη φορά σε επαφή με τη θεωρία της Παρεμβαίνουσας Μη Κατευθυντικότητας, που κερδίζει το ενδιαφέρον μου και εκπαιδεύομαι βιωματικά στην εμψύχωση ομάδων, ενώ δύο χρόνια αργότερα συμμετέχω στο εκπαιδευτικό των ψυχοθεραπευτών της Παρεμβαίνουσας Μη Κατευθυντικότητας (NDI). Το 2014 συμμετέχω στις διαδικασίες ίδρυσης του Πρωτόλειου Ψ και από τότε είμαι μέλος της ομάδας. Το 2018 εκπαιδεύομαι στην χρήση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση του τραύματος και της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και το 2019 παρακολουθώ τον κύκλο σεμιναρίων του Παρατηρητηρίου για τα δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία, με τίτλο "Συνομιλία με την Ψύχωση".

Η επαγγελματική μου εμπειρία ξεκινά το 2010 με αφετηρία την πρακτική μου άσκηση, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας", στο πεδίο των εξαρτήσεων και συνεχίζεται, με ιδιαίτερη έμφαση στο φάσμα του αυτισμού, στο πεδίο της αναπηρίας, όπου και εργάζομαι ως συνοδός των ατόμων με αυτισμό, προσφέροντας παράλληλα στήριξη και στις οικογένειές τους. Τέλος, έχω εργαστεί και ως ψυχολόγος με προσφυγικό πληθυσμό. Στο παρόν, κατοικώ στο Βερολίνο και στο Πρωτόλειο Ψ εργάζομαι κυρίως με ενήλικα άτομα σε ψυχοθεραπευτικό επίπεδο ατομικών συνεδρίων, ενώ συμμετέχω στην ενδυνάμωση και την στήριξη των εργαζομένων του ΚΔΠΑ-ΑΜΕΑ "Δράση για το Κάτι Άλλο".